Door het bezoeken van deze website gaat u akkoord met onze privacy voorwaarden.

Zelf een workshop geven bij een partijtje


Een workshop is erg leuk om te doen op een partijtje. Je hebt niet alleen een leuke invulling, maar er wordt meestal ook iets moois gemaakt, zodat de kinderen meteen met iets leuks naar huis gaan. Een workshop kan je ergens op een locatie volgen of je laat mensen naar jou toe komen die thuis een workshop geven. Maar het kan nog anders: lekker zelf doen!

Helemaal in workshopsfeer

Natuurlijk wil je dat het zo echt mogelijk lijkt en dat het niet gewoon een beetje knutselen aan de keukentafel wordt. Met de aankleding én met de materialen die je aanbiedt kan je dit probleem verhelpen. Zorg voor ruimte aan een tafel, helemaal ingericht voor de workshop. Met mooie materialen en genoeg dingen om voorlopig even bezig te zijn.

Hoe pak je het aan?

Wees zelf goed voorbereid. Het handigst is natuurlijk dat je zelf bekend bent met het onderwerp van de workshop. Zorg anders dat je ruim op tijd je erin verdiept, zodat je duidelijk kan uitleggen wat de bedoeling is. Bij een workshop is het fijn om voorbeelden te kunnen laten zien en eventueel nog wat extra te vertellen over de materialen die gebruikt worden. Je kunt kiezen voor complete DIY pakketten maar alles los inslaan kan uiteraard ook. Met laatst genoemde hebben de kinderen natuurlijk wel meer keuze om de dingen op hun eigen manier en met hun eigen voorkeuren te kunnen maken. Kies je voor losse materialen, probeer dan ook echt genoeg keuze te hebben. Ga je aan de slag met bijvoorbeeld kralen, kies dan heel veel verschillende soortjes (grootte, kleur, materiaal). Beter iets minder in aantal, maar meer in keuze. Zo valt er tenminste iets te kiezen en maken ze echt een persoonlijk artikel.
Bij een workshop wil het soms zo zijn dat je eerst even gaat oefenen en daarna pas voor het ‘echie’ gaat.  Tussendoor even pauze voor lekkers, drinken en eventueel even naar buiten ofzo. Om daarna weer gezellig verder te gaan met het product. Maak het niet te moeilijk, maar ook weer niet te eenvoudig zodat ze zich al snel gaan vervelen.
Is je uitleg niet duidelijk genoeg of vind je het vervelend om dit op je te nemen: neus eens rond op Youtube. Grote kans dat er wel een filmpje online staat met deze uitleg ;-) .
Ben je zelf niet zo’n knutselaar, maar wil je het wel graag zoveel mogelijk zelf doen? Misschien heb je wel een kennis of familielid die ergens heel goed in is. Vraag eens of hij of zij een workshop wil geven!

Ideeën voor workshops

Je kunt eigenlijk alle creatieve uitspattingen wel voor een workshop gebruiken. Er zijn, zoals gezegd, kant-en-klare pakketten te koop om bijvoorbeeld een knuffeltje te haken of om armbandjes te maken. Maar zelf inslaan is ook gewoon leuk en geeft net  meer vrijheid. Let wel op dat je alle benodigde materialen in huis hebt. Een knuffeltje haken, maar je bent de haaknaalden vergeten, is ook zo wat…
Wat je zoal zou kunnen maken:
  • Sieraden
  • Zeepjes
  • Kaarsen
  • Haken
  • Breien
  • Armbandjes knopen (of haken!)
  • Handletteren
  • Zentangle
  • Schilderen
Maar ook hele andere ideeën zouden kunnen, zoals koken of make-up!
 

Voor- en nadelen bij zelf een workshop geven

De voordelen zullen niet zo moeilijk te raden zijn. Je hoeft er niet op uit (dat scheelt weer tijd), het is goedkoper en je kan het precies zo indelen als je zelf wilt. Maar er kleven ook nadelen aan. Ga je naar een aanbieder toe, dan ben je verzekerd van een professionele uitleg en je hebt geen rommel thuis. Vaak zal de aanbieder ook veel meer verschillende materialen kunnen aanbieden dan wat jij kan. Een aanbieder bij jou thuis laten komen heeft het grote voordeel dat je toch gewoon thuis bent en dus meer zelf in de hand hebt, maar ook dat hij of zij de kinderen het keurig netjes uitlegt en helpt. Zo heb jij je handen vrij om bijvoorbeeld voor de catering te zorgen.