Door het bezoeken van deze website gaat u akkoord met onze privacy voorwaarden.

Zelf een themaspel maken


Je bent een echte keukenprinses en bakt rustig een taart met leuke figuurtjes die het onderwerp van het thema zijn…maar ja: wát kan je dan nog meer doen? Gaat het om een sport, dan is het natuurlijk niet zo moeilijk. Je gaat gewoon die sport doen… je maakt er een leuke competitie van, bijvoorbeeld. Maar wat doe je met een onderwerp als politie of dinosaurussen?
 
 

Maak een leuk spel voor een tof kinderfeestje

Zelf een spel rondom het thema verzinnen is hartstikke leuk om te doen. Je kunt het zo moeilijk en uitgebreid maken als je zelf wilt, waardoor het helemaal past bij jouw situatie! Bedenk dus eerst hoe lang het spel moet gaan duren. Is het een spel tussendoor of gaat het spel juist het hele partijtje duren? Welke leeftijd hebben de kinderen? Kunnen ze bijvoorbeeld al lezen? Gebruik bestaande spellen als basis, dat is wel zo makkelijk. Gezelschapspellen zijn hiervoor ideaal. Hier een aantal ideeën wat je zou kunnen gebruiken.
 
 

Een levend ganzenbord rondom het thema

Maak een groot speelbord voor op de grond, zodat de kinderen erop kunnen staan. Zij zijn zelf dus de pion. Maak net als bij een ganzenbord de vakjes, alleen natuurlijk zonder ganzen maar met afbeeldingen die bij jouw onderwerp horen. Je hebt bijvoorbeeld de brandweer als thema. Kies dan voor vakjes met natuurlijk de cijfers, waarbij er meerdere vakjes zijn die een opdracht inhouden. Maak hier mooie plaatjes bij die je op het speelveld plakt. Bijvoorbeeld:
  • Je bent te laat, ga voor straf drie plaatsen terug
  • Je zit vast in een brandend huis, wacht tot er redding komt (als een ander over of op het vakje komt)
  • Kom je op een brandweerauto, dan mag je nog een keer
  • Bij een brandende auto moet je overnieuw beginnen
Maar je kan er ook opdrachten bij doen:
  • Zing een liedje
  • Maak een quiz met vragen over de brandweer
  • Ga zo snel mogelijk naar de keuken en terug (de brandweer moet op tijd zijn! Zeg bijvoorbeeld dat de keuken in brand staat…)
  • Doe een sirene na
Maak zoveel opdrachten als je zelf wilt. Hoe meer en uitgebreider de opdracht, hoe langer het spel uiteraard duurt.

Een kwartetspel maken

Zoek je gewoon een leuk spelletje tussendoor? Maak dan eens een kwartetspel. Om even door te gaan op de brandweer als voorbeeld: maak 36 kaartjes, verdeeld in 9 groepen van 4. Bijvoorbeeld Brandweerauto met de vier kaarten: wiel, stuur, sirene, ladder. Simpel om te maken, maar wel leuker dan een standaard spel!
 
 

Een opdrachten hindernisbaan

Maak een hindernisbaan door het huis, op straat  of in de tuin, waarbij de hindernissen vooral bestaan uit opdrachten. Zet een route uit en laat aan de hand van bijvoorbeeld lintjes zien hoe die loopt (buiten zal het simpeler zijn, want dan kan je een echte baan maken met pionnen of andere objecten) . Leg opdrachten neer die met het thema te maken hebben. Laten we die brandweer weer even als voorbeeld nemen. Je kunt er opdrachten van maken die echt actie vereisen, zoals ergens over heen klimmen om bij de brand te kunnen komen. Of samen met een ander kindje kijken wie het hardst de sirene na kan doen…
 
 

Liever ergens heen?

Wil je wel graag aansluiten bij het thema, maar wil je het liever niet thuis doen? Zoek dan eens  een bijpassend museum of themapark op. Zij hebben eigenlijk altijd zelf al speurtochten e.d. en als je er echt een partijtje reserveert, dan komt het natuurlijk helemaal vanzelf goed!