Door het bezoeken van deze website gaat u akkoord met onze privacy voorwaarden.

Winterfeest op het ijs of in de sneeuw


Het is winter en je kind is jarig. Balen, vind je, omdat je in de zomer meer kan doen? Welnee, dat denk je maar! Want wie de winter omarmt, kan juist iets heel leuks doen met de kinderen! Zoek het ijs op, of de sneeuw. En dat kan ook als het in ons kikkerlandje helemaal geen echte winter is…

Schaatsfeest

Schaatsen is natuurlijk een wintersport bij uitstek. Ligt er geen ijs op de sloot of vind je het toch wel eng om met zoveel kinderen het natuurijs op te gaan? Dan bieden grote schaatsbanen een uitkomst. Maar in de wintermaanden, en zeker in de kerstvakantie, liggen er op vrij veel plekken ook tijdelijke, kleine ijsbaantjes. Hartstikke leuk om  heen te gaan en daar een hoop lol te beleven. Drink tussendoor een warme chocomel en sluit af met patatjes (ofzo) en je feestje is al helemaal compleet.

Koek en zopie

Maar ligt er echt natuurijs en is er in de buurt genoeg ijs te vinden, wat betrouwbaar is? Dan is een natuurijsfeestje natuurlijk ook erg leuk. Het leuke hierbij is dat je het echt zelf kunt aankleden. Zorg voor genoeg koek en zopie. Maak een leuk kraampje, bijvoorbeeld, met leuke slingers… Houd echte wedstrijdjes of doe andere leuke dingen op het ijs. Wissel het schaatsen af met bijvoorbeeld een zelf soort bedachte curling. Zolang je maar een voorwerp hebt wat kan glijden! Zorg voor een paar sleetjes. Handig om op te zitten als je je schaatsen wilt aandoen, om vermoeide kinderen mee op te halen, om niet-schaatsertjes mee te vermaken en gewoon omdat eigenlijk ieder kind wel een keer even lekker voortgetrokken wil worden. En dan natuurlijk lekker de bocht door glijden… Zijn er kinderen bij die nog niet goed kunnen schaatsen? Dan doen oude stoelen het ook goed als hulp.

Sneeuwpret

Ligt er sneeuw? Dan heb je een heerlijk item te pakken voor je kinderpartijtje. Lekker spelen in de sneeuw natuurlijk. Je kunt een hoop leuke spelletjes bedenken om in de sneeuw te doen. Natuurlijk hoort het maken van een sneeuwpop hierbij, maar uiteraard moet er minimaal een sneeuwballengevecht gehouden worden. Nu kan je dat uiteraard omzetten in een veel uitgebreider spel. Laat de kinderen eerst een muur maken van de sneeuw om achter te kunnen schuilen (dus splits de groep in tweeën) en daarna is het zaak om zo min mogelijk geraakt te worden. Stel jezelf op als scheidsrechter en tel hoe vaak iedere groep wel geraakt wordt…

Skiën, sleeën of snowboarden binnen!

Is er geen sneeuw te bekennen buiten, maar heb je wel zin in een sneeuwfeest? Kijk eens bij skibanen in jouw buurt. Vaak kan je daar ook feestjes boeken of bijvoorbeeld een privéles. Ga met het groepje kinderen lekker genieten en eet aansluitend in het bijbehorende restaurant. Vaak mag je na de les nog even vrij skiën. Of snowboarden is natuurlijk ook leuk. Maar soms biedt de skibaan ook nog andere leuke activiteiten. Sleeën bijvoorbeeld, van een aparte baan. Snowtubing is het sleeën in een soort band, om de afdaling te besluiten met een vlucht door de lucht en te belanden op een groot luchtkussen. Plezier verzekerd! Kijk gewoon eens rond wat de skibanen allemaal te doen hebben!

Meer ideetjes voor thuis

Vier je het feestje thuis? Natuurlijk kleed je het huis dan ook winters aan. Zorg voor veel wit en lichtblauw, zodat het een bevroren uiterlijk krijgt. Serveer echte winterdingen, zoals warme chocomel, erwtensoep, broodje warme worst enz. Wil je nog een echte winterknutsel maken? Met witte glitters kan je al veel bereiken. Laat de kinderen een mooie wintertekening maken of een kleurplaat met een winters tafereel. En natuurlijk mogen die versierd worden met o.a. witte glitters als sneeuw. Maak een vogelhuisje voor de hongerende vogeltjes. Vind je het leuk om een gezelschapsspel te doen? Probeer dan een bekend spel om te zetten naar een wintervariant. Een wintermemorie is natuurlijk niet moeilijk om te maken. Maar ook een kwartetspel is zo gemaakt met winterse thema’s. Een spel gebaseerd op het ganzenbord kan uiteraard ook prima. En heb je de smaak te pakken? Waarom zou je dan niet een wintervariant bedenken van monopoly. Je kunt alles gewoon gebruiken van het echte spel, alleen maak je een ander bord met Winterstraat en Sneeuwpopplein e.d. Sommige kaartjes zal je ook aan moeten passen omdat daar straatnamen aan te pas komen. Maar dan heb je ook wel een echt leuk spel!