Ken je dat programma op televisie waarbij volwassen mensen opeens als kinderen reageren op proefjes die ze doen? Welk programma? Precies, er zijn er meerdere! Maar wist je ook dat er ook op scholen met proefjes leuke dingen worden gedaan, waardoor de kinderen niet alleen iets leren, maar ook een hoop lol hebben? Daardoor wordt wetenschap leuk gemaakt en interessant. En je raadt het vast al: waarom zou je dit ook niet thuis doen bij een feestje?
Veiligheid voor alles
Wellicht overbodig, maar veiligheid gaat natuurlijk voor alles. Ga dus niet zomaar wat doen, maar weet waar je mee bezig bent en voorkom letsel bij de kinderen (en jezelf natuurlijk). Ken je iemand die voor zijn werk met wetenschappelijke proefjes bezig is, nodig hem/haar uit! Zo wordt het vast nog leuker (en laten we eerlijk zijn: misschien ook wel nog leerzamer, maar goed, dat is niet meteen het eerste uitgangspunt op een feestje 😉 ).
Waar haal je proefjes vandaan?
Proefjes die je kan doen zijn prima te vinden op internet, maar ook zijn er in speelgoedwinkels soms leuke pakketten te koop met dit soort dingen. Uiteraard let je hierbij goed op de leeftijden. Kijk voor inspiratie maar eens op de site van
NEMO of bijvoorbeeld bij
proefjes.nl of
zozitdat.nl. Je kunt natuurlijk echt kiezen voor een bepaald subthema: water, bijvoorbeeld. Of juist gaan voor afwisseling en lekker variëren. Zelf heb ik weleens een vingerafdrukset gegeven aan één van mijn kinderen. Dat is ook heel leuk te doen met meer kinderen en daar zou je natuurlijk meteen een heel spannend verhaal bij kunnen maken. Door voor meerdere dingen te kiezen die met een bepaald thema te maken hebben (in dit geval dus misdaad oplossen) kan je er nog veel meer dingen omheen doen. Los de misdaad op, ofzo, waarbij een aanwezig ouder broertje of zusje (om maar even wat te noemen) de dader blijkt te zijn.
Natuurlijk met aangepaste versiering
Een wetenschappelijk feestje vraagt natuurlijk om een ruimte als een laboratorium of als een raket o.i.d., een beetje afhankelijk van de proefjes die je gaat doen. Bij een laboratorium zorg je voor veel wit, handschoentjes om aan te doen, veiligheidsbrillen op en het liefst witte jassen… Bij een ander wetenschappelijke ruimte is grijs ook een mooie kleur. Maar die brillen zijn sowieso leuk (en veilig).
Workshops volgen of thuis laten geven
Vind je het toch wel een dingetje om zelf die proefjes te gaan doen en ken je niemand die jou daarbij kan en wil helpen? Kijk eens naar de mogelijkheden die er wat dat betreft zijn. Workshops worden ook bij dit onderwerp hier en daar gegeven. Dat kan je natuurlijk op locatie doen, maar ook gewoon bij jou thuis. Zo heb je wel een heel origineel onderwerp, maar niet het gevaar dat het allemaal mislukt 😉. Jij zorgt natuurlijk zelf voor een leuke uitstraling, bijpassende hapjes (cupcakes met versieringen in zilverkleur, bijvoorbeeld) en een goed humeur! De workshopleider zorgt voor de rest. Met een lekker hapje eten als toetje, dat spreekt voor zich!
Op stap naar…
Vind je het zeker een mooi onderwerp, maar ben je niet overtuigd van dit soort workshops? Dan is een bezoek aan een museum misschien meer jouw ding. NEMO in Amsterdam is daar natuurlijk een heel goed voorbeeld van, maar misschien zit er bij jou in de buurt nog wel een andere optie.