Door het bezoeken van deze website gaat u akkoord met onze privacy voorwaarden.

Voor je verjaardag een scoutingfeestje


Gaat je kind graag naar scouting? Vindt hij/zij het heerlijk om in de natuur bezig te zijn of juist op het water te vertoeven? Dan is het toch simpel wat je gaat doen? Je maakt er een echt scoutingfeest van. Met spannende spellen die ze daar ook doen. Uiteraard aangepast aan de leeftijd kan je op avontuur gaan in de natuur, of je haalt het avontuur naar je eigen huis en tuin! Wat je dan zoal zou kunnen doen, lees je hier!

Drie types scouting

Het is natuurlijk even kiezen welk soort scoutingfeest je gaat houden. Scouting is namelijk op te delen in 3 varianten. Je hebt land-, water- en luchtscouting. Nu zal je bij de kleintjes natuurlijk weinig keus hebben, want dan zal het toch het landgebeuren worden. Maar zijn ze al echte waterratten en hebben ze hun diploma’s? Dan zou je ook voor wateractiviteiten kunnen kiezen. Uiteraard is hier toezicht altijd nodig (maar dat geldt natuurlijk eigenlijk voor ieder partijtje). Hieronder vooral ideeën voor ‘op het land’.

Outfit

Een padvinder heeft natuurlijk zo’n mooi sjaaltje om. Koop grote zakdoeken in dezelfde kleur en knoop die bij de kinderen om of nog leuker: laat ze zelf de sjaaltjes maken. Zorg voor een groot stuk textiel en laat de feestgangers op deze stof met textielstiften kleuren.

Kringspelletjes

Zorg voor voldoende ruimte in huis, zodat de kinderen lekker op de grond kunnen zitten. Bij mooi weer is het buiten nog leuker, natuurlijk. Voordat het drinken en de cadeautjes aan de beurt zijn, zou je kunnen beginnen met een leuk kringspel om de smaak alvast te pakken te krijgen. Er zijn heel veel kringspelletjes te bedenken. Denk maar eens aan ‘doorfluistertje’,  ‘alle vogels vliegen’ of ‘commando pinkelen’. Op de site van scoutwiki vind je er nog veel meer.

Renspelletjes

Na het stilzitten moet er uiteraard even uitgeraasd worden. Je kan kiezen voor leuke renspelletjes. Heb je een leuk terrein waar ze heerlijk tekeer kunnen gaan, met struiken e.d.? Dan zijn spelletjes zoals ‘levend stratego’ ook heel leuk om te doen.

Nachtspellen

Voor de oudere jeugd zijn spellen buiten juist leuk in het donker. Lekker griezelen, bijvoorbeeld. Of gewoon vossenjacht doen, maar dan niet overdag op straat, maar in het donker in het park… Help, wat ga je tegenkomen?

Hut bouwen

De jeugd is wat ouder? Dan kan je ook kiezen voor hele andere activiteiten zoals met elkaar een hut bouwen bij/in een boom (wel toezicht nodig!). Uiteraard moet je daar wel de ruimte/toestemming voor hebben.

Badges verdienen, net als bij de woudlopers

Kwik, kwek en kwak verdienen graag hun badges. Misschien jouw kind ook wel. Verzin leuke opdrachten en als die zijn uitgevoerd, krijgen de kinderen er een badge bij. Uiteraard voorzien van klinkende namen. En een echt woudlopershandboek met vraag en antwoord? Misschien een leuk idee om samen zo’n handboek samen te stellen?!

Informeer eens verder

Veel scoutingverenigingen bestaan uit enthousiaste, jonge vrijwilligers. Informeer eens bij de club van je kind of zij het leuk vinden om een kinderfeestje te leiden. Misschien mag je zelfs wel het clubhuis huren, zodat er een echte scoutingsfeer is. Met plek voor een kampvuurtje, misschien wel. En de leiding kan natuurlijk ontzettend goed de echte ‘padvindersspellen’ met de kinderen doen. Veel beter dan jij als mama, want wat heb jij er nou voor verstand van ;-) .
Anders is het ook een idee om bijvoorbeeld af te spreken bij een gelegenheid in een bos.  Je kan daar dan eten en drinken en verder ga je zelf met de kinderen erop uit om te spoorzoeken in het bos of een schat te vinden. Natuurlijk voorzien van echte scoutingoutfits…
Zijn de kinderen al toe aan de waterscouting? Kunnen ze al een beetje zeilen? Wie weet is er een zeilvereniging bij jou in de buurt die kinderfeestjes geeft!