Door het bezoeken van deze website gaat u akkoord met onze privacy voorwaarden.

Vlotten bouwen op een kinderpartijtje


Een lekker stoer feest, heerlijk buiten zijn en ook nog eens een hoop lol: vlotten bouwen! Voor de grote kids is dit nog eens een kinderfeest om van te smullen! En dan natuurlijk ook nog eens met veel waterplezier, wat wil je nog meer?

Waar ga je vlotten bouwen?

Uiteraard heb je water nodig. Woon je bij open water waar zwemmen niet meteen gezondheidsproblemen oplevert? Dan kan je het natuurlijk prima thuis doen. Anders zal je op zoek moeten naar water. Maar je kan ook kiezen om ergens te gaan vlotten bouwen, waar het als activiteit wordt aangeboden. Er zijn bedrijven die dit echt als kinderfeestje aanbieden! Dat is natuurlijk wel zo makkelijk… Zo kan je ervan uit gaan dat de juiste materialen voor handen zijn en er water is waar je goed met vlotten terecht kan. Uiteraard wordt er dan gezorgd voor drinken en misschien wel eten. Dus ben je in 1 keer klaar.

Wat heb je nodig?

Vanzelfsprekend kan een vlot pas drijven als er van drijvend materiaal gebruik gemaakt wordt. Verzamel lege plastic flessen, bijvoorbeeld, of grote schuimblokken. Lege jerrycans, drumvaten: zolang het maar drijft. Daarnaast heb je licht materiaal nodig om alles aan elkaar te verbinden. Dus stevig touw en/of hout. O ja: je kan ook allemaal verschillende materialen kiezen en die verzamelen in een hoeslaken… Ook een idee kan hooibalen zijn.

Plan bedenken

Laat de kinderen een eigen ontwerp maken! Zo ervaren ze zelf hoe het werkt en of hun ideeën uitkomen. Onder genot van limonade worden de plannen en eventuele bouwtekeningen gemaakt.

Bouwen van een vlot

De volgende stap is het bouwen van je eigen vlot. Vaak een hele klus en het zal waarschijnlijk wel even tijd in beslag nemen…

Het water op

En dan komt het leukste van alles: het water op! Spannend hoor: zal deze vlot blijven drijven en met hoeveel personen kan je er tegelijk op? Zorg dat je ergens zit waar je ook gewoon lekker zwemmen kan en neem eventueel ook nog ander spelmateriaal mee voor in het water. Zo kan er een leuk zwemfestijn ontstaan, ook als deze mooi gemaakte vlot hopeloos ten onder gaat…

Wedstrijdelement

Is de groep groot genoeg, dan is het ook leuk om de kinderen in groepen te verdelen. Welke groep bedenkt en bouwt het beste vlot? Blijven de vlotten drijven, dan kan je er ook nog een wedstrijdje van maken wie het snelste vooruit komt! Of verzamel genoeg verschillende materialen en ontdek met de kinderen welk materiaal het beste werkt.

Andere drijvers meenemen

Andere middelen om mee te nemen, zodat er een soort drijvend feestje kan ontstaan en ieder kind ergens op kan plaats nemen, kunnen zijn:
  • Sup- of oude surfplanken
  • Luchtbedden en ander opblaasmateriaal
  • Autobanden
  • Rubberbootje
 

Inspiratie nodig?

Bij schooltv kan je een filmpje bekijken hoe je een vlot bouwt. Die zou je natuurlijk ook aan de kinderen kunnen laten zien ter inspiratie!

Watersportcentra en andere aanbieders

Wil je liever er op uit om vlotten te gaan bouwen? Geen probleem. Er zijn heel veel aanbieders. Zo zijn er watersportcentra die je de keus geven tussen meerdere waterfeesten. Bijvoorbeeld vlotten bouwen en kanoën. Of kijk eens bij kinderfeestaanbieders die ook survivalfeesten aanbieden. Soms hebben ook zij vlotten bouwen in hun aanbod zitten! En soms heb je zelfs het geluk dat je bijvoorbeeld poldersporten kan combineren met het bouwen van een vlot!