Door het bezoeken van deze website gaat u akkoord met onze privacy voorwaarden.

Thema kinderfeestje passie voor vliegtuigen


Is de jarige verzot op vliegtuigen, dan kan je er natuurlijk niet echt om heen om juist dat als thema te gebruiken. Maar ja: dat is wel lekker simpel gezegd. Want waar vind je zo gauw een vliegtuig om te bezoeken ;-). Met een beetje denkwerk kwamen we op leuke ideeën wat je voor vliegtuigfans zou kunnen doen!

Heerlijk pretpark over de grens

Misschien woon je te ver om het te gebruiken voor een feestje , maar dan is het zeker een heerlijk dagje uit met het jonge gezin. Net over de grens, tussen Venlo en Nijmegen, ligt Irrland. Een park waar vliegtuigen ook een rol hebben. Je kunt er heerlijk spelen in hooi, stro, zand, modder of water. Er zijn dieren en je kan er gebruik maken van de bbq. Glijden, roetsjen, schommelen, klimmen, springen en wat al niet meer. Zowel bij mooi weer als bij slecht weer kan je je hier vermaken. Er is echt van alles te doen en dat tegen een heerlijk laag bedrag. Waar vind je dat nog? En wat die vliegtuigen betreft:  die staan er dus ook.. je kunt erin en er bijvoorbeeld weer uit met de glijbaan.
Wil je een heerlijk ontspannen dagje uit met jouw schatjes? Kijk dan eens bij Irrland!

Thuis je kinderfeestje met vliegtuigen 

Voor de jongste fans is een vliegtuigpartijtje thuis al leuk. Hang als versiering opblaasvliegtuigen op en natuurlijk probeer je de meeste dingen aan het thema aan te passen. Op internet vind je gewoon leuke versieringen met vliegtuigen als thema. Hou de kleur lichtgrijs en blauw (KLM) als kleuren van het feest. Misschien kan je lekkere cupcakes maken en ben je zo handig om met glazuur het KLM logo erop te zetten… Of koop gewoon een fototaart!
Met al deze versieringen ben je bij een jonge jarige al een heel eind en kan je rustig verder gewone spelletjes doen. Maar je kunt ook prima de gewone spellen aanpassen aan vliegtuigen. Zo moet de meldkamer eerst toestemming geven voor iemand van de glijbaan af mag glijden, bijvoorbeeld. Of maak een kartonnen vliegtuig als een piñata.

Knutselideeën met vliegtuigen

Knutselen met het thema vliegtuigen hoort er uiteraard ook een beetje bij. We gingen op zoek naar leuke ideetjes. Wat dacht je van:
  • Een vliegtuig vouwen! Natuurlijk vrij simpel, maar je maakt het mooier door voor grijs, dikker papier te gaan en het vliegtuig ook echt te laten versieren als een eh..vliegtuig ;-)
  • Een mobiel maken. Je kunt het uitbreiden door van het vliegtuig een mobiel te maken. Koop een stok waar je het vliegtuig aanhangt. De stok voorzien van een touw, zodat het opgehangen kan worden. Natuurlijk is dit vrij simpel, een uitgebreidere mobiel is nog veel leuker. Verbind twee stokken en hang hier vier vliegtuigjes aan. Of maak er en nog veel mooiere combinatie van. Duidelijke uitleg over het maken van een mobiel vind je bij scoutwiki of bij knutselidee. Natuurlijk aangepast met vliegtuigjes in plaats  van bloemen…
  • Je kunt bouwplaten kopen om een vliegtuig te knutselen.
  • Een ‘vliegend’ vliegtuigje maken? Bij techniekbijdeswkgroep.nl vind je een simpel, maar leuk idee, geschikt voor kinderen van 4 tot 8 jaar.

Vliegtuigen spotten bij Schiphol

Echte vliegtuigen zien is natuurlijk nog veel leuker. Is de groep niet al te groot, dan zou je kunnen denken aan ‘gewoon’ een paar uur richting Schiphol te gaan. UIteraard begin je met het spotten van vliegtuigen langs één van de start- of landingsbanen. Wauw, kijk eens hoe het landt of opstijgt! En vertel eens, welke vliegtuigmaatschappij is dit? Misschien weten de echte kenners zelfs wel te vertellen wat voor type vliegtuig het is! En vergeet niet een app te installeren zoals Flightradar, dan weten jullie zelfs waar het vliegtuig heen gaat, hoe hoog het al vliegt en hoe hard het gaat!
Daarna kan je bij de vele winkeltjes en eetgelegenheden op Schiphol zelf eten/drinken of gewoon even een ijsje eten. Om daarna nog te gaan kijken op het panoramaterras en zo ál die vliegtuigen te zien die op het punt staan te vertrekken. Kijk eens op de site van Schiphol zelf, daar kan je een ‘dagje Schiphol routekaart’ downloaden! Met een beetje geluk kan je er dan een leuke speurtocht van maken met aanwijzingen via de app, bijvoorbeeld. Als je dan op de terugweg eventueel nog even ergens een speeltuintje meepikt, heb je vrij simpel een geslaagd kinderfeest in het teken van de vliegtuigen!

Amsterdamse bos bezoeken met je kinderfeetsje

Je kan je bezoek ook uitbreiden met even lekker uitrazen in het nabijgelegen Amsterdamse Bos. Bij mooi weer kan je zelfs nog even in het water spetteren. En met een klein beetje geluk, zie je ook hoe de vliegtuigen laag over de bomen scheren… Want het bos ligt immers praktisch tegen Schiphol aan. Er is ook een geitenboerderij die je gewoon kan bezoeken en waar je kan knuffelen met de geitjes of even kan spelen in de speeltuin. Voor de jongere fans zeker leuk! De geitenboerderij viert ook kinderfeestjes, dus je kunt het ook omdraaien. Gezellig een feestje bij de geiten en als toetje nog vliegtuigen spotten… Het Amsterdamse Bos is een openbaar park en dus gewoon zo te bezoeken.

Andere vliegvelden bezoeken

Woon je een beetje te ver van Schiphol af, maar is er wel een kleiner vliegveld in de buurt? De vliegtuigen spotten moet dan toch wel te doen zijn. Ook hier kan je Flightradar gebruiken. Een combinatie met een bezoek aan de speeltuin is natuurlijk zo gemaakt. Maar waarom zou je bij het vliegveld niet eens informeren of er iets mogelijk is? Zeker kleine vliegveldjes vinden het misschien wel prima om een groepje kinderen rond te leiden in de hangaar… Je weet maar nooit!

Musea met vliegtuigen

Het thema vliegtuigen wordt uiteraard helemaal uitgediept in musea over de luchtvaart. Het Aviodrome in Lelystad is daarbij veruit de grootste en bekendste. Natuurlijk kan je hier kiezen voor gewoon een bezoek aan het museum, waarbij je zelf alles in de hand houdt. Maar je kan ook echt een partijtje reserveren, wat weer leuke extra’s oplevert. Gelegen naast het vliegveld van Lelystad kan je ook nog kijken naar de vliegtuigen die hier vertrekken.

Andere musea waar je aan zou kunnen denken zijn:

  • Nationaal Militair Museum in Soest: natuurlijk meer te zien dan vliegtuigen en alles is gebaseerd op het leger. Maar misschien vind je zoon of dochter dat nou juist nog mooier…
  • Ook militair, maar toch: museum Vliegveld Deelen geeft aandacht aan de rol van dit vliegveld tijdens de Tweede Wereldoorlog voor zowel de Duitsers als de geallieerden. Geopend in het weekend.