Door het bezoeken van deze website gaat u akkoord met onze privacy voorwaarden.

Speeltuintocht


Niet duur, maar wel ontzettend leuk. In veel woonwijken zijn er op diverse plekken speeltuintjes. Ze zijn natuurlijk niet zo groot als in een speelparadijs, maar doordat je steeds weer naar een andere plek gaat blijven de kinderen het zeker leuk vinden. Daarnaast kan je tussendoor nog andere leuke acties toevoegen!
 

Speeltuinen gezocht

Natuurlijk zal je eerst zelf een route moeten gaan bedenken. Welke speeltuinen zijn er waar je met de kinderen heen kunt gaan. Ze moeten dus wel op loopafstand van elkaar liggen. Bekijk meteen even hoe de speeltuinen in elkaar steken. Waar is er voldoende ruimte om even met elkaar te gaan zitten om iets te drinken? Bij welke punten zal je goed op moeten letten, zoals sloten, wegen e.d.? Heb je voor jezelf een route bedacht, dan kan je de rest gaan invullen.

Met een speurtocht

Je kan de route natuurlijk aangeven met de traditionele lintjes of pijlen op de stoep en er zo een speurtocht van maken. De kinderen moeten dus zelf de weg zien te vinden. De speurtocht kan uiteraard ook anders. Denk eens aan opdrachten als: bij het blauwe hek gaan we links, bij de rode deur rechtdoor… Maar je kan ook gebruik maken van de smartphone. En met elkaar via google maps de route uitstippelen. Leren ze meteen navigeren… Of print een plattegrond uit!
 
 

Een gezellige picknick onderweg

Eten, snoepen, drinken: het hoort er allemaal bij. Dit kan in de speeltuin, maar je kan ook een park aandoen of op zoek gaan naar een andere plek waar je even gezellig rustig kunt picknicken. Of je komt “opeens” een snackbar tegen tijdens de route.
 
 

Opdracht gemaakt? Spelen maar!

Een extra uitdaging is het maken van opdrachten. Laat ze bij iedere plek die je aandoet eerst een opdracht maken voordat ze aan het spelen/eten etc. mogen. Je kunt bijvoorbeeld puzzeltjes laten oplossen, een raadsel, een sportieve opdracht (5 keer opdrukken) of misschien heb je een knutselidee. De prijs? Iets lekkers om te eten, vijf minuten langer in de speeltuin spelen of ieder doet het voor zich en krijgt punten op zijn speeltuindiploma.
 
 

En toen was het slecht weer

Deze tocht is succes verzekerd, want een kind wil toch het liefste lekker spelen. Er is echter 1 mogelijke spelbreker: het weer! De kinderen smelten niet, maar als het met bakken uit de hemel komt is de lol er wel vanaf. Hou dus thuis wel wat achter de hand mocht je eerder dan gepland weer thuis komen. Knutselwerkjes en de andere opdrachten kan je natuurlijk ook gewoon thuis doen.

Toch liever naar het speelparadijs

Weet je al van tevoren dat de weergoden je niet goed gezind zijn, maar heb je geen zin in een horde kinderen bij je thuis over de vloer? Dan kan je natuurlijk alsnog voor een speelparadijs kiezen. Is dan al het werk voor niks geweest? Nee hoor, want ook hier kan je de opdrachten laten maken na een bepaalde tijd spelen en ze zo iets lekkers laten verdienen. Er zijn speelparadijzen met extra’s, zoals midgetgolf binnen of een klimparkje o.i.d. Dat kunnen ze dan bijvoorbeeld ook “verdienen”.
Lekker spelen in de speeltuin of het speelparadijs zal veel kinderen doen genieten van het partijtje van jouw kind!