Door het bezoeken van deze website gaat u akkoord met onze privacy voorwaarden.

Poppentheater op je partijtje: thuis of in het theater


Poppenkast? Welnee: poppentheater, natuurlijk. Iets moois, groots, leuks…gewoon een heerlijk feestje voor de kleinsten met poppen. Poppen die praten, die spelen, die uitbeelden. Welkom in de wereld van het poppentheater! En wat zo leuk is: je kan er natuurlijk de deur voor uit, maar waarom zou je het ook niet gewoon thuis of gedeeltelijk thuis doen! Hoe? Dát lees je hier!

Op naar het theater

Natuurlijk kan je naar het theater gaan. Er zijn theaters met echte voorstellingen voor de allerkleinsten, maar er zijn ook poppentheaters. Een leuk bezoek aan dit theater met vaak veel gezelligheid erom heen. Vaak inclusief eten, drinken en misschien wel een presentje voor de jarige. Een hele belevenis, dat is het in ieder geval zeker.

Een poppentheater thuis

Precies. Jullie gaan niet naar het poppentheater toe, het theater komt naar jullie toe! Een gezellige middag met een mooie voorstelling en de prachtigste poppen. Soms zijn ze bijvoorbeeld met de hand uit hout gesneden. Dat is toch wel even iets anders dan een gewone Jan Klaassen uit de speelgoedwinkel. De kinderen zullen de poppen dan ook zeker willen bewonderen. Vaak zal de poppenspeler(s) tijdens de voorstelling de kinderen bij het verhaal betrekken en krijgt de jarige bijvoorbeeld een cadeautje van de poppen. De wisselwerking tijdens het spel tussen de poppen en de kinderen, maakt het voor de kleintjes tot een ware belevenis, waar ze graag aan deel nemen! Bedenk even wat je echt in gedachten hebt. De verschillen zijn best groot tussen de aanbieders. Want de één zal met grotere poppen spelen en meer op ‘toneel’ staan, terwijl de ander gewoon een poppenkast meeneemt met gewone, standaard poppen. Natuurlijk zie je dit terug in de prijs.

Of gewoon lekker zelf doen

Wil je wel graag iets hiermee doen, maar liever alles zelf in de hand houden? Als je een beetje handig bent, kan je uiteraard zelf ook prachtige poppen maken. Dit hoeft natuurlijk helemaal niet van hout, dat kan ook prima door ze te haken of te breien! Maak een mooi decor en zorg voor ruimte voor de kinderen om te kunnen zitten. Let er op dat ze wel goed de voorstelling kunnen zien. Verzin een mooi verhaal en oefen van tevoren even om te zien of het ook echt uit de verf komt. Uiteraard zal je wel hulp nodig hebben, want poppenspeler en begeleider zijn tegelijk, kan wat lastig zijn… Misschien weet je wel een bekende(n) die als poppenspeler willen fungeren.

De kinderen maken de poppen…

Je kunt er ook nog voor kiezen om de kinderen zelf een pop te laten maken en misschien vinden ze het ook wel leuk om er dan zelf een toneelstukje mee te spelen. Dit kan je natuurlijk ook prima combineren met voorgaande ideeën. De kinderen zijn dan enthousiast over het spelen met poppen en vinden het prachtig om vervolgens zelf aan de gang te gaan. Op internet vind je heel veel leuke ideeën om een handpop te  maken. Kijk naar een modelletje, die de kinderen aankunnen. Na het maken van de poppen mogen ze in groepjes een eigen voorstellinkje geven. Succes verzekerd!

Zelf doen met hulp

Zie je het al helemaal zitten, maar vind je het vooral moeilijk om een verhaal te verzinnen? Geen probleem! Er zijn talloze ideeën te vinden op internet. Ook in boeken met knutsel- of speelideeën staan vaak poppenkastverhalen. Deze kan je natuurlijk prima vertalen naar een grotere voorstelling.