Door het bezoeken van deze website gaat u akkoord met onze privacy voorwaarden.

Hoe lang moet een kinderfeestje duren?


Het is de eerste keer dat je een feestje voor je kind gaat organiseren en je hebt er geen idee van hoe lang een kinderfeestje normaal duurt. Je wilt niet dat het feest te kort is, zodat je al de activiteiten niet kunt doen, maar je wilt ook niet dat het zo lang duurt dat alle kinderen zich beginnen te vervelen. Twijfel er niet langer over, want hieronder vind je enkele handige tips die je helpen te bepalen hoe lang een kinderfeestje moet duren!

Hou rekening met de leeftijden van de kinderen


Hoe lang een kinderfeestje het best kan duren is erg afhankelijk van de leeftijden van de kinderen. Over het algemeen is de ideale duur van een feestje voor kinderen rond de 5 jaar, slechts zo'n twee a drie uur. Dit komt omdat jonge kinderen snel overprikkeld kunnen raken en zelfs twee uur kan dan al heel vermoeiend zijn. Jonge kinderen kunnen zich ook nog niet zo lang concentreren op eenzelfde activiteit, dus hou hier ook rekening mee. Hou het feestje kort, maar voorzie allerlei leuke activiteiten die elk gemiddeld zo'n tien minuten in beslag nemen.

Voor oudere kinderen kan je wel wat meer tijd uittrekken voor het kinderfeestje. Voor grote kinderen kan een feestje van 4 a 5 uur dus prima! Oudere kinderen kunnen zich ook al beter concentreren op activiteiten die langer duren, maar als je één grote activiteit voorzien hebt voor het kinderfeestje, dan is het wel belangrijk dat je dit goed uitrekent, zodat je de duurtijd van het feest kunt inschatten.

Hou rekening met de uitgekozen activiteiten


Hoe lang een kinderfeest moet duren hangt ook af van de activiteiten die je voorzien hebt. Zo kan je bijvoorbeeld geen feestje van twee uur organiseren als je een speurtocht van anderhalf uur voorzien hebt. De kinderen moeten nog voldoende tijd hebben om cadeautjes te geven, te eten en tot rust te komen. Zorg er dus voor dat je op de hoogte bent van hoe lang elke activiteit duurt, zodat je een inschatting kan maken van hoe lang het feestje het best zou duren. Reken daarbij alles in dat tijd kost. Als je activiteiten buitenshuis gepland hebt, dan moet je dus ook de reistijd inrekenen, enzovoort.

Je kunt het best op voorhand een planning maken met al de activiteiten die je van zin bent te doen. Bij elke activiteit vermeld je dan de duur, zo krijg je een handig overzicht. Reken ook tijd voor eten, cadeautjes uitpakken, enzovoort. Het eten duurt gemiddeld een half uurtje en ook voor cadeautjes maak je best een half uurtje vrij. Er is ook een alternatieve oplossing: bedenk eerst hoelang je wilt dat het feest duurt en bepaal aan de hand daarvan welke activiteiten je allemaal gaat doen. Deze manier kan voor sommigen net iets makkelijker zijn.