Door het bezoeken van deze website gaat u akkoord met onze privacy voorwaarden.

Een Romeins kinderfeestje


Een kind wat gek is op geschiedenis? Dan is het vieren van een kinderfeestje in ‘oude sferen’ een leuk idee. Maar om nu weer heel origineel met ridders en prinsessen aan te komen? Maar dat hoeft ook helemaal niet! Wat dacht je van een echt Romeinen feest? Leer marcheren als de Romeinen, maak een echt Roemeins schild of bezoek bijvoorbeeld een Romeins themapark.

De Romeinen thuis

Thuis kan je prima een Romeins feestje organiseren. Met een beetje zoeken kan je op internetaanbieders vinden van Romeinse themafeestjes, die je voor thuis kunt huren. Een kist vol met ideetjes en kleding, bijvoorbeeld.

Aankleding voor een romeins kinderfeestje

Je kan je huis aankleden met rood en witte slingers, wat doet denken aan de rode schilden en de witte gewaden. Ben je erg creatief dan zou je ook slingers kunnen maken met een afbeelding erop van Romeinse zaken. Hierbij kan je het serieus nemen, maar je kan ook gewoon gaan voor stripfiguren… Natuurlijk kan je de kinderen ook verkleden. Dit kan vrij simpel met grote witte lakens en laat ze zelf een mooie sjerp maken.

Film kijken en raadsels oplossen

Wil je een film in dit thema kijken? Dan zou je kunnen denken aan een Asterix en Obelix film. Een ander leuk idee is een soort raadsels op laten lossen. Bij laatstgenoemde laat je de kinderen uitzoeken wat er staat, want een getal in Romeinse cijfers is toch een soort raadsel, nietwaar?

Knutselen

Natuurlijk moet er geknutseld worden. Je kunt kiezen om een fibula te maken. Je hebt er wel het één en ander voor nodig, maar dan maak je ook wel echt iets leuks. Een stappenplan kan je vinden op hunebednieuwscafé. Je kan ook de kinderen met het gebruik van karton een schild laten maken. Koop hiervoor rood karton en laat de kinderen het versieren.

Marcheren

En ja: de Romeinen waren strijders, dus ga je de kinderen ook trainen in bijvoorbeeld marcheren. Met hun mooie witte gewaden en rode schilden in de maat lopen, hollen en omdraaien. Oké, misschien niet helemaal trouw aan de geschiedenis, maar ach, dat mag de pret niet drukken toch?

De Romeinen komen naar je toe!

Er zijn aanbieders die met Romeinse activiteiten naar je toe komen. Leuk en laten we eerlijk zijn, ook wel makkelijk. Want zij organiseren immers alle activiteiten en alles wat daarvoor nodig is wordt geregeld. Zo heb je een compleet feest met originele activiteiten en dat gewoon thuis!

Er op uit

Natuurlijk kan je het ook heel anders aanpakken. Zoek een museum met Romeinse zaken op of kies voor een themapark. Hierbij kan je denken aan een park als Archeon (in Alphen aan den Rijn), waar je door meerdere tijdsperken loopt. De medewerkers van het park acteren alsof ze echt daar in die tijd wonen. Het park is buiten en je loopt dus echt door o.a. een Romeinse nederzetting en de gebouwen. De kinderen kunnen er van alles doen en beleven. En het hoogtepunt is dan ook nog eens een ‘echt’ arenagevecht. Musea zijn er in meerdere plaatsen die een Romeins thema hebben en waarbij het kind dus kan kiezen voor leuke Romeinse spellen. Maar een super voorbeeld is natuurlijk een echt Romeins ford in Leidsche Rijn. Uiteraard kan je dan kiezen voor zelf rondlopen en beleven, maar misschien is het toch wel het allerleukst om er echt een kinderfeestjesarrangement te kiezen. Vaak zie of beleef je dan toch net even meer…