Door het bezoeken van deze website gaat u akkoord met onze privacy voorwaarden.

Een ongeluk op een feestje kan gebeuren maar wat dan?


Uw kind raakt betrokken bij een ongeluk, wat nu?
 
Een verjaardag is voor een kind het evenement van het jaar. Met vriendjes en vriendinnetjes naar het zwembad, de speeltuin of een gezellige dat thuis. De hele dag is georganiseerd. Er is taart, snoep en er worden spelletjes gedaan.
 
Maar helaas kan het ook mis gaan en kan er ongeluk gebeuren. Bijvoorbeeld onderweg naar het kinderfeestje door een aanrijding. Of omdat 1 van de kinderen gebeten wordt door de hond van de buren. Dan is het fijn als u weet wat u moet doen en wie voor de letselschade van een kind aansprakelijk is. U leest het in deze blog.
 
Letselschade bij kinderen door een verkeersongeluk
 
Een kinderfeestje is vaak op een locatie en niet thuis. U neemt jonge kinderen dan mee in de auto. Zijn de kinderen die meedoen met het feestje iets ouder, dan kan het ook zo zijn dat er naar het feestje gefietst wordt.
 
Stel u bent onderweg naar een kinderfeestje of rijdt terug naar huis als u van achteren aangereden wordt door een andere auto. De vraag is dan: wie is er aansprakelijk voor de letselschade. U bent immers verantwoordelijk voor de kinderen bij u in de auto en dan is het van belang dat u weet wie er aangesproken kan worden.
 
Uiteraard kunt u een letselschade advocaat in Rotterdam inschakelen als u in Rotterdam aangereden bent door een ander motorvoertuig. De advocaat kan echter alleen helpen als vast staat dat de tegenpartij schuldig is bij een ongeluk. Daarom is een aantal zaken altijd van belang bij een aanrijding:
  • Vul een schadeformulier in. Op het schade aanrijdingsformulier kunt u namelijk belangrijke informatie kwijt, zoals de naam van de tegenpartij en de verzekeringsmaatschappij waar de tegenpartij verzekerd is voor aansprakelijkheid.
  • Bewaar bonnen van kosten die gemaakt heeft. Uw letselschade advocaat in Nijmegen na een ongeluk in deze stad kan dan namelijk deze gemaakte kosten voor u verhalen.
  • Gaat u altijd langs een arts met de klachten die als gevolg van de aanrijding geleden worden.
  • Vraag eventuele getuigen om een getuigenverklaring. U voorkomt dan dat u bij discussie over de toedracht van de aanrijding zelf uw letselschade dient te dragen
  • Maak foto’s van beide motorvoertuigen die bij het ongeluk betrokken zijn.
Met voornoemde informatie vergemakkelijkt u het werk van de letselschade advocaat
 
Kind als fietser aangereden? Altijd schadevergoeding!
 
Als fietser bent u extra kwetsbaar in het verkeer en dus ook kinderen. Daarom heeft de wetgever een bijzonder bescherming in het leven geroepen voor fietsers en voetgangers. Speciaal voor kinderen is er zelfs een aparte regeling die het mogelijk maakt om altijd schadevergoeding te claimen na een aanrijding van een kind als voetganger of fietser.
 
Voornoemde regeling is te vinden in artikel 185 van de Wegenverkeerswet. Dit wetsartikel luidt als volgt:
“Indien een motorrijtuig waarmee op de weg wordt gereden, betrokken is bij een verkeersongeval waardoor schade wordt toegebracht aan, niet door dat motorrijtuig vervoerde, personen of zaken, is de eigenaar van het motorrijtuig of - indien er een houder van het motorrijtuig is - de houder verplicht om die schade te vergoeden, tenzij aannemelijk is dat het ongeval is te wijten aan overmacht, daaronder begrepen het geval dat het is veroorzaakt door iemand, voor wie onderscheidenlijk de eigenaar of de houder niet aansprakelijk is.”
 
Het voorgaande betekent dat indien een kind wordt aangereden als voetganger of fietser, altijd 100% van de letselschade vergoed wordt. De enige uitzondering is als een kind zich uiterst onvoorzichtig gedraagt dat er sprake is van aan opzet grenzende roekeloosheid. Hier is echter bijna nooit sprake van.
Kinderen krijgen dus altijd de volledige letselschade vergoed.