Door het bezoeken van deze website gaat u akkoord met onze privacy voorwaarden.

Een film maken als kinderfeestje


Op zoek naar iets origineels om te doen met het verjaardagsfeestje van je zoon of dochter?
Speel een favoriete televisieserie na of bedenk met de kinderen juist een heel nieuw verhaal. Er zijn talloze mogelijkheden!
 
 

Wat heb je nodig?

  • Natuurlijk een open deur, maar in de eerste plaats uiteraard een toestel om mee te kunnen filmen. Een echte videocamera of misschien filmt jouw smartphone ook wel prima. Ken je iemand die bijvoorbeeld zelf cameraman is? Je zou natuurlijk kunnen vragen of hij iets voor je kan betekenen om zo het niveau naar een hoger level te tillen…
  • Uiteraard een onderwerp. Ga je een documentaire maken? Dan is het handig als je weet waarover en waar je daarvoor kunt filmen. Een mooie film maken over een diersoort is wel zo leuk als het dier ook echt te zien is.
  • Rolverdeling: sommige kinderen willen liever op de achtergrond blijven en zullen het juist leuk vinden om de camera te bedienen of bijvoorbeeld de filmset in orde te maken. Anderen doen niets liever dan in de schijnwerpers staan. Zoek naar een rolverdeling waar iedereen blij mee is, want het moet natuurlijk voor iedereen leuk zijn!
  • Ga je voor een gespeelde film met de kinderen als acteurs? Dan heb je verkleedkleren en make-up nodig.
  • Je kunt ook kiezen voor een stop-motion film. Waar  maak je dat mee? Zorg voor deze spulletjes, bijvoorbeeld lego of playmobil. En een goede fotocamera natuurlijk, want daarmee maak je deze animatiefilmpjes. Er zijn apps voor te downloaden waarmee je vrij simpel deze filmpjes kunt maken. Veel kinderen hebben het vast al eens gedaan, bijvoorbeeld op school.
  • Als de film klaar is en gemonteerd, dan kan je deze versturen naar de kinderen. Pas als alle kinderen én hun ouders toestemming geven, kan je het eventueel online zetten.
  • Hulptroepen kunnen handig zijn, afhankelijk van de film die je maken wilt. Mensen die willen helpen met het opmaken, bijvoorbeeld. Maar misschien willen de kinderen dit soort dingen ook juist wel heel graag zelf doen.
 

Een documentaire maken

Ga met de kinderen echt op pad om een informatieve film te maken. Spreek af wie er filmt, wie bijvoorbeeld het verhaal vertelt, welke kinderen geïnterviewd worden en anderen kunnen bijvoorbeeld zorgen voor leuke achtergrondgeluiden of als figurant optreden. Of zij zoeken juist de informatie op. Vooral de natuur is hiervoor geschikt!

De favoriete film naspelen

Heeft jouw kind (en zijn vrienden) een echte favoriet onder de films of series op tv? Je kunt hierbij ook denken aan animatiefilms. Speel dit lekker na en zorg dus voor verkleedkleren die hierbij aansluiten!
 
 

Zelf verzinnen

Nog leuker is het zelf verzinnen van een verhaal. Eerst mogen de kinderen het verhaal met elkaar proberen te bedenken en vervolgens gaan ze het spelen. Ook hier zijn verkleedkleren natuurlijk een leuke toevoeging. Make-up en leuke achtergronden, je kunt het zo gek maken als je zelf uiteraard wilt.
 
 

Met professionele hulp

Jazeker, je kunt ook met de kinderen naar een locatie gaan, waar ze filmpartijtjes organiseren. Natuurlijk is dan alles net even professioneler en echter. Deze mensen komen op locatie (bij jou thuis of op een andere plek waar je filmen wilt). Zo maak je er natuurlijk weer een heel ander avontuur van. Met mooie kleding, professionele tips, mooie camera’s en wat al niet meer. Hier en daar kan je ook terecht bij de aanbieders zelf om een film te maken. Soms ook  gecombineerd met de mogelijkheid om er te eten. Geen hocus pocus thuis maar in relaxte sferen ( voor zover een filmset relaxed kan zijn, natuurlijk.