Door het bezoeken van deze website gaat u akkoord met onze privacy voorwaarden.

Een escaperoom in je eigen huis!


Je hebt natuurlijk keuze genoeg om naar toe te gaan, maar een escaperoom in je eigen huis maken kan ook. Lekker origineel én aangepast aan de interesses / leeftijden van de kinderen. Hiermee kan je dus ook jongere kinderen van een escaperoom laten genieten. Want je bepaalt immers zelf hoe moeilijk de opdrachten zijn!
 

Wat is een escaperoom nu eigenlijk?

De escaperoom bestaat pas sinds 2013 in Nederland. Dus lang niet iedereen zal dit al weleens meegemaakt hebben. In het kort gaat het erom om binnen een afgesproken tijd (meestal een uur) een vertrek te kunnen verlaten. Je wordt met een groep vrienden opgesloten en door de opdrachten uit te voeren vind / krijg je de sleutel om te ontsnappen. Er zijn veel verschillende uitvoeringen die verschillen van thema, tijdsduur en moeilijkheidsgraad. Ook voor kinderen bestaan er escaperooms.

Zelf een escaperoom maken

Wil je iets anders dan anders? Maak dan zelf je eigen escaperoom. Nu zal je misschien niet echt een af te sluiten ruimte hebben, maar je kan natuurlijk ook je hele huis hiervoor gebruiken en de kinderen moeten de sleutel zien te vinden / de sleutel ‘verdienen’ door raadsels op te lossen en opdrachten te voltooien. Met de sleutel kunnen ze dan in de ruimte komen (of naar buiten kunnen) waar bijvoorbeeld gegeten gaat worden of waar een andere leuke verrassing is . Je kunt van tevoren een tijdslimiet afspreken en natuurlijk blijf je er zelf bij (of in de buurt).
 
 

Verzin allereerst een thema en waar de kinderen naar toe moeten werken

Uiteraard moet het duidelijk zijn waarom de feestgangertjes hun best moeten doen. Leg ook uit dat er een tijd aan zit. Om het spannend te houden kan je ook zeggen dat er per opdracht een bepaalde tijd is. Redden ze het niet dan krijgen ze een strafpunt. Met het puntensysteem (dus iedere opdracht staat voor een bepaald aantal punten) kunnen ze iets verdienen. Bijvoorbeeld: zodra er tien punten gehaald zijn krijgen ze iets te snoepen / drinken. Daarna begin je weer overnieuw met tellen. Natuurlijk moet ook het einddoel duidelijk zijn. Is het einddoel om verlost te worden uit het huis? Om bij het eten te komen? Of wat voor leuks je ook maar bedenken kunt. Je kunt het geheel een thema geven. Je loopt rond in een griezelhuis en door de opdrachten te doen kan je ontsnappen, bijvoorbeeld. Of minder eng: je bent politie en moet de dief zien te vinden aan de hand van de opdrachten. Verzin een thema wat de kinderen echt boeit en sluit de opdrachten daar helemaal op aan!

Opdrachten

Je kunt het natuurlijk zo gek maken als je zelf wilt. Verzin leuke puzzels, moeilijke raadsels en doe er als afwisseling wat beweging tussen door. Laat ze bijvoorbeeld met een bal dribbelen. Als ze het honderd keer achter elkaar doen, krijgen ze een letter. Alle letters samen geven de plaats van de volgende opdracht. Loods ze zo van plek naar plek en uiteindelijk komen ze uit bij de vindplaats van de sleutel.
 
 

Een escaperoom bezoeken

Natuurlijk is het ook leuk om gewoon naar een escaperoom toe te gaan. Er zijn er ondertussen echt veel. En ook voor kinderen zijn er leuke varianten. Zo kan je ontsnappen uit een gevangenis, een bankoverval plegen (de kluis kraken) of kiezen voor hele andere leuke thema’s. Piraten die een schat vinden, een laboratorium die gevaarlijk is: te veel om op te noemen! Meestal met een spannend tintje en geschikt vanaf acht of tien jaar. Let wel goed op de leeftijden, want een escaperoom doen die veel te moeilijk , is voor niemand leuk!  Te makkelijk ook niet, trouwens…