Door het bezoeken van deze website gaat u akkoord met onze privacy voorwaarden.

Detectivefeest, het spannendste kinderfeestje


Er is iets ergs gebeurd, maar wie lost de vragen op? Wie was de misdadiger, waar zijn de aanknopingspunten en vooral: wáár is de dader? Geen nood: je hebt een stuk of acht (?) gasten die als detective te werk gaan en alle raadsels oplossen… Lekker spannend en middag- of avondvullend.

Wat is er gebeurd?

Allereerst heb je natuurlijk een misdaad nodig. Of je maakt er een race tegen de klok van om een ramp te voorkomen. Extra spannend en zeker voor oudere kinderen een leuk idee! Maak het niet te eng voor de jongere kinderen, want op slapeloze nachten zit niemand te wachten ;-)
Ideeën wat er zou zijn gebeurd:
  • Er is iets kostbaars gestolen
  • Er zijn geheime documenten verdwenen, waardoor de wereld nu gevaar loopt…
  • Er ligt een dreigbrief op tafel. Wie zit daar achter?
  • Ontdek waar de maffia zich schuil houdt
Rolverdeling
Je kunt ervoor kiezen om alle kinderen detective te laten zijn. Heb je ook ‘verkeerde’ mensen nodig, om het verhaal zo spannend mogelijk te maken, dan is het wel zo leuk om hier anderen voor te vragen. Volwassenen of broers/zussen. Zo kan ieder kind gewoon meespelen. Maar misschien vind je het juist wel leuk om twee groepen te maken, waarbij de ene groep uit handen van de andere moet zien te blijven.

Uitnodiging en versiering

Begin alvast in stijl door de uitnodiging in een geheime code te schrijven! Zo komen we alvast lekker in de stemming. Ook het aankleden kan in stijl gebeuren. En natuurlijk is een uitdeelzakje aan het einde ook leuk als je die in dezelfde trant maakt. Of koopt, natuurlijk. Misschien kan je zelfs wel ergens een themakist huren, zodat iedereen in toepasselijke kleding kan lopen!

Binnenpret

Wil je een detectivefeest binnen houden, dan zal je in huis dus aanwijzingen moeten maken. Je kunt vingerafdrukken laten maken, een spoor achter laten (door rommel of andere aanwijzingen) die de kinderen naar de dader voert, codes laten oplossen die de kinderen verder helpt en zo kan je het zo uitgebreid maken als je zelf wilt. Zet je er een tijd op, dan wordt het nog spannender. Verloopt de tijd, dan is het wel leuk als er ook echt iets gebeurt! Een luide knal of er ontploft confetti ;-)

Buiten

Natuurlijk kan je buiten nog veel meer. Laat de kinderen in het bos met behulp van een kompas de weg vinden. Uiteraard zorg je voor vreemde dingen, die ze moeten ontdekken en die ze verder aanwijzingen geeft. Nog leuker is het als ze ook echt ergens uitkomen. Een pannenkoekenrestaurant, bijvoorbeeld. Lekker smullen als beloning. Maar voordat ze dat mogen moet wel eerst die dader gevonden worden! En ja, die is bij het restaurant. Wie weet wil de eigenaar misschien wel meespelen en mag de dader zich ergens in het restaurant verstoppen….

Voor de kleintjes

Vind je het thema leuk, maar is het een feestje voor kleintjes? Dan kan je beter kiezen voor kleine spelletjes, die hier mee te maken hebben.
  • Laat een kind iets wegnemen uit de kamer. Daarna mogen de andere kinderen weer naar binnen en die moeten dan zeggen wat er weg is. Het kindje wat het geraden heeft, mag daarna de dief zijn
  • Vingerafdrukken maken: met poeder, een kwastje, een glaasje, inkt en papier is dit zo gepiept!
  • Raden wat er verborgen is: stop een artikel onder een doek en laat de kinderen raden wat het is
  • Maak een detectivepas! Leuk met een echte foto erop...

Een detectivefeest uitbesteden

Zie je het al helemaal zitten, maar niet het organiseren? Er zijn bedrijven die een detectivefeest aanbieden. Dit kan bij jou thuis gebeuren of op een andere, door jou gekozen, locatie. Voor jou wel zo makkelijk en vaak met extra’s die je zelf niet zo gauw in huis hebt!