Een partijtje vieren, soms denk je dat je dat zo wel even doet… Maar door schade en schande kom je erachter dat je toch wel het één en ander over het hoofd hebt gezien. Jammer dat niemand je dat van tevoren heeft verteld! Daarom dit artikel. Een keer niet over leuke ideeën wat je kan gaan doen, maar juist vooral wat je NIET moet doen of NIET moet vergeten! Zo kan je met een gerust hart aan het feestje beginnen en heb je niet eerst meerdere feestjes nodig om er vlekkeloos doorheen te komen!
Voor het feest begint
Het voorbereiden van het feestje kan enige tijd in beslag nemen, afhankelijk van wat je gaat doen. Blijf je thuis, dan heb je natuurlijk zelf alle regie in handen, maar zeker als je erop uit gaat zal je al vroeg moeten kijken of er nog wel plek is. Hou hier dus rekening mee. Blijf je thuis, vergeet dan niet dat je wel op tijd gaat bedenken wat je wilt gaan doen. Want er op het laatst achter komen dat je eigenlijk nog dingen nodig had, is ook wat slordig. Dus even puntsgewijs wat je NIET mag vergeten:
- De reservering doorgeven
- Een draaiboek maken
- Alle boodschappen in huis halen of bestellen
- Genoeg zitplekken in de auto’s
- Genoeg hulp regelen
- Navragen of er allergieën e.d. zijn en hierop inspelen
- Uitnodigingen op tijd versturen (anders kunnen er kinderen misschien niet meer)
- Weten waar de ouders van de kinderen te bereiken zijn
De uitnodigingen
Onthoud de simpele regel van ‘Wie, wat, waar, hoe en wanneer’ : heb je die allemaal op de uitnodiging beantwoord, dan staat alle informatie wat van belang is erop. Natuurlijk kunnen er extra’s op moeten staan, zoals zwemkleren mee, maar dat is natuurlijk voor ieder feestje weer anders. Bij een doorsnee partijtje heb je met deze 5 vragen voldoende! Wie nodig je uit?
Een persoonlijke kwestie, maar hou de volgende vragen even in je achterhoofd:
- Hoeveel kinderen kunnen er mee in de auto, als je weggaat?
- Hoeveel kinderen mogen er minimaal/maximaal mee bij je gereserveerde uitje?
- Wie zijn de beste vriendjes, met wie speelt hij het vaakst?
- Hoe dominant is het kind? Flauw, misschien, maar een kind waar alle andere kinderen door onder sneeuwen, is nu eenmaal niet echt goed voor het feestgevoel. Jouw jarige kind mag nu eens het stralende middelpunt zijn en niet het dominante buurjongentje. Nodig hem anders eens apart uit voor een leuk uitje als je hier toch moeite mee hebt…
- Hoeveel drukte kan je kind hebben? Pas hier het aantal op aan!
- Hoeveel kinderen kan je zelf aan?
- Zorg voor minimaal 1 extra ouder/oppas. In geval van calamiteiten heb je die hard nodig (ik spreek uit ervaring, helaas. Gelukkig had ik die extra handen…)
Slecht weer
Is je feestje voor buiten gepland? Hou altijd een alternatief voor een feest binnen in je achterhoofd. Een vrolijk geheel voor buiten verzonnen en het plenst? Dan heb je toch echt een probleem! Sommige aanbieders cancelen zelfs hun activiteiten bij slecht weer en zetten je reservering om. Wat doe je dan? Bied je dan toch een feestje aan of verzet je alles? Denk hier alvast even over na voordat het zich voordoet!
Aanbieders
Ga je gezellig met elkaar iets doen? Veel zorgen worden dan uit je handen genomen. Toch een paar puntjes om even bij stil te staan:
- Geef allergieën door aan de aanbieder! Doe dit van tevoren zodat je ter plekke niet voor verrassingen komt te staan (dat het niet kan, bijvoorbeeld) en informeer nogmaals als je er bent. Zeker bij serieuze allergieën gaat veiligheid voor alles!
- Bij waterpret: wees er zeker van dat ieder kind kan zwemmen!
- Denk aan het lijstje met telefoonnummers waarop ouders te bereiken zijn.