Door het bezoeken van deze website gaat u akkoord met onze privacy voorwaarden.

Carnaval vieren op een partijtje


Hou je zelf van carnaval vieren, is het bijna carnaval of is je kind wel gek op echt feest vieren? Hou dan een minicarnaval thuis! Met een heuse optocht door de buurt als slot… Succes verzekerd en even iets heel anders dan anders!

Wat hoort er bij carnaval?

Carnaval is natuurlijk het feest van deinende mensenmassa’s, grote optochten met de dansmariekes en praalwagens (onder andere), verkleed zijn en niet te vergeten met een Prins Carnaval en bijvoorbeeld een nar. Een heerlijk dweil orkestje erbij en hossen maar. Over de drank zullen we het in dit artikel maar niet hebben… Nu zal iedere stad en streek zijn eigen rituelen hebben, maar die weet je waarschijnlijk zelf het beste. Met dit idee op de achtergrond ga je je feest inplannen. Hier enkele leuke tips, maar uiteraard kan je het zo gek maken als je zelf wilt!

Prins carnaval en verkleden

Een carnaval zonder verkleedpartij bestaat uiteraard niet. Zorg voor een leuke variatie aan verkleed kleren of vraag of de gasten zelf verkleed komen. Vind je het leuk om ook echt een prins carnaval en meer van dat soort personen te verkiezen, dan zou je er een wedstrijdje of een quiz aan kunnen koppelen om zo iedereen een rol te laten winnen. Eigenlijk is het wel logisch wie de prins(es) Carnaval wordt: de jarige natuurlijk!

Dweilorkest

Een dweilorkest is onmisbaar. Zorg voor lekker veel herrie materiaal. Oude pannen, pollepels, trommels: als we er maar simpel geluid uit krijgen. Carnavalsmuziek op en lekker tekeer gaan. Waarschuw wel de buren even…

Praalwagens maken

Je kan ook creatief aan de gang gaan. Maak met de kinderen een mooie kar of laat ieder kind zijn eigen fiets versieren. En dan als een echte carnavalsoptocht door de buurt! Sommige lokale kranten smullen van dit soort dingen: dus mail ze gewoon brutaal of ze een foto komen maken. Pak het ook weer niet zo groot aan dat de gemeente op de stoep staat dat je geen vergunning had😉. Het is ook leuk om 1 of 2 karren te hebben, de liefhebbers een dansje te laten doen tijdens het lopen en anderen lekker muziek te laten maken. Zo wordt het helemaal een echte optocht. En met verkleedkleren aan, natuurlijk. Wel handig om die pas aan te trekken ná het maken van de praalwagens!

Zaaltje huren

Wat ook een leuk idee is: laat de kinderen verkleed komen of maak inderdaad praalwagen(s). Met een optocht ga je richting een zaaltje, waar er voor muziek gezorgd wordt. Dit kan je zelf doen of je huurt een DJ. En daar gaan jullie gewoon lekker feesten op, uiteraard, de echte carnavalskrakers.

Spellen op het feest

Andere dingen die je kan doen tijdens het feest:
  • Stoelendans
  • Limbo dansen
  • Polonaise lopen
  • Danswedstrijd
  • Karaoke
  • Optredens Dansmariekes
 

Meer hulp van buitenaf: huur een clown of een goochelaar

Uiteraard kan je dit ook uitbreiden met het inhuren van een entertainer. Dit kan een clown zijn of een goochelaar. Of misschien ken je wel een buikdanseres die een workshop kan geven tijdens het feest. Dit kan allemaal in een zaaltje, maar uiteraard ook thuis. Zo krijg je helemaal een echt feestgevoel en heb je meer afwisseling.

Carnavalseten

Uiteraard moet je ook nog ergens een keer eten. Een lekker patatje is prima bij een carnavalsfeest. Een ander gerecht, wat typisch in Limburg bij carnaval hoort, is de Nonnevotte. Hoe je die maakt, kan je lezen op Smulweb.