Uiteraard horen er cadeaus bij een kinderfeestje. Nu kan je dat natuurlijk gewoon heel simpel houden en de kinderen de pakjes gewoon laten geven. De jarige pakt ze uit en hopla, klaar is kees; op naar de rest van het feest. Maar: waarom zou je ook van dit onderdeel niet een leuk spel maken? Daarom hier wat tips om je kind even aan het werk te zetten om zijn geschenken te krijgen!
Verstoppen
Natuurlijk de meest simpele uitweg: laat de kinderen de cadeautjes verstoppen. De jarige gaat op zoek en wordt geholpen door de aanwijzingen van zijn gasten. Dichtbij het pakje? Dan is hij warm. Verder er vandaan? Dan gillen we gezellig met z’n allen dat het kouder wordt!
Raadsels
Iedere gast verzint een raadsel voor de jarige. Jouw feestvarken krijgt het cadeautje pas als hij het raadsel heeft opgelost! Ondertussen kan er lekker van de taart gesnoept worden en wordt er wat gedronken.
Raden wat in het pakje zit
De jarige moet eerst raden wat er in het pakje zit. Klopt het? Dan zou je er nog een spelletje van kunnen maken dat hij dan een punt krijgt. Bedenk iets leuks wat je met dit puntensysteem dan doet. Hij mag daarna, bijvoorbeeld, zoveel snoepjes pakken als dat hij punten heeft (niet te grote snoepjes geven ;-), die taart moet er ook nog in!). Of bedenk iets wat te maken heeft met een keuze maken uit de spelletjes die je gaat doen. Een ander leuk idee is een beloning voor de jarige, waarbij de gasten de ‘dupe’ zijn. Geef je een waterfeestje? Bij drie punten mag hij drie kinderen nat spuiten! Hoe grappiger, hoe leuker!
Klimmen en klauteren
Vier je het feest buiten, in de speeltuin, bijvoorbeeld? Als er verder geen andere kinderen zijn, is dat juist een leuke plek om de pakjes te verstoppen. Bovenop de glijbaan, aan het klimrek geknoopt en ga zo maar door.
De grote uitdaging
Ga je naar het bos of misschien heb je wel de mogelijkheid in je eigen tuin: maak het een uitdaging om de pakjes te pakken te krijgen. Hang ze hoog in een boom of verstop ze achter een hek en geef het kind de opdracht ze te zien bemachtigen zonder dat hij over het hek gaat of zonder dat hij van de grond af komt. Samen met de andere kinderen moet hij gaan bedenken wat hij dan moet doen. Een lange stok zoeken, bijvoorbeeld. Of in plaats van over het hek te klimmen er onderdoor gaan (ja, want dát had je niet gezegd!). Ook leuk natuurlijk om dan eveneens iets voor de andere kinderen op te hangen. Zo maak je er een soort behendigheidswedstrijd van, in combinatie met hersentraining. Een leuke invulling! Of doe het nog ingewikkelder: de kinderen moeten samenwerken anders lukt het echt niet! Maar dat vertel je uiteraard pas als ze al een uurtje of drie bezig zijn ;-).
Als je het ergens anders viert
Vaak is er een eetmoment met tijd voor de cadeautjes, als je met de kinderen ergens heen gaat. Ook dan kan je kiezen voor een uitgebreider cadeaumoment. Niet alle voorbeelden zijn uiteraard geschikt, maar een raadseltje oplossen kan natuurlijk al snel. En misschien mag je de pakjes ook wel verstoppen!