Door het bezoeken van deze website gaat u akkoord met onze privacy voorwaarden.

Andersomdag als thema bij een kinderpartijtje


Misschien heb je ooit wel eens gehoord van andersomdag. Wil je vooral veel lol op het feest van je kind en houdt de jarige ook wel van grappige situaties? Dan is dit natuurlijk een heerlijk thema voor een feest. Maar ja: wat ga je dan allemaal doen? Je kunt het zo ver doorvoeren als je zelf wilt, uiteraard. Op internet zijn er best leuke tips te vinden. Maar natuurlijk ook hier!

Wat is andersomdag?

De term ben ik al in verschillende kinderfilms tegengekomen. De dingen precies andersom doen dan normaal. En ja, in die filmpjes ontstaan daardoor grappige of juist zielige situaties en heel veel misverstanden. Nu moet je natuurlijk die misverstanden zien te vermijden, maar grappige situaties is juist wat je hebben wilt!

Begin al bij het begin

Je kunt natuurlijk al beginnen met andersomdag bij de uitnodigingen. Geef de kinderen die je uitnodigt geen originele uitnodiging, maar geef alvast een bedankje en/of het uitdeelzakje, wat je normaal na het feestje geeft. Vanzelfsprekend moet het wel duidelijk zijn waar het over gaat, dus je zou zoiets kunnen schrijven op het kaartje:
Leuk dat je op mijn andersomfeestje was op 10 augustus, van 15:00 uur tot 20:00 uur.
Het was heel leuk dat je je kleren andersom aan had gedaan en dat je naar ons huis (Kerkweg 10) bent gebracht. Wil je nog even verder kletsen dan kan dat op telefoonnummer 06 12345678
Wij hebben jullie graag weer veilig thuis gebracht.
Groetjes,
Tamira
Je kunt er ook voor kiezen om wel een echte uitnodiging te sturen, maar dan in spiegelschrift uiteraard. Vraag of de kinderen hun kleren binnenstebuiten willen aandoen. Of bijvoorbeeld een sjaal als riem om willen doen of een haarband om als armband…

Programma

Het programma volledig onlogisch aflopen(want andersom) is uiteraard een grappig idee. Dus we krijgen limonade in een bakje en taart in een beker. Cadeautjes geef je pas aan het einde en eten doen we op de grond, zitten op tafel, enz. Tijdens het eten kan je ervoor kiezen om met het toetje te beginnen. Of je geeft bijvoorbeeld bij patat, eerst de mayonaise en daarna pas de patat.

Cadeautjes

Zoals gezegd kan je de pakjes aan het einde pas laten geven. Maar misschien vindt  jouw kind dat wel heel moeilijk. Je kan er ook een andere variant van maken. De jarige moet de cadeautjes inpakken of hij bedenkt van wie welk pakje is en als dat klopt moet de gever het uitpakken voor de jarige.

Leuke spelletjes

Uiteraard gaan de spellen ook andersom. Hier een paar grappige ideeën, maar je kan er zelf vast nog meer verzinnen!
Verstoppertje spelen
Je moet ervoor zorgen dat je als eerste gevonden wordt. Maar natuurlijk zijn er wel regels, anders is er niets aan. Je moet wel ergens achter zitten en je mag geen geluid maken!
In de speeltuin
We lopen, indien mogelijk achteruit, naar de speeltuin waar we opdrachten krijgen zoals:  in plaats van glijden de glijbaan opklimmen, de schommel mag niet bewegen en op de wip zitten we achterstevoren (let wel op de veiligheid!).
Schminken
Vraag aan de kinderen wat ze eng vinden en schmink ze daarin! Of wat ze echt lelijk vinden…
Lampionnenoptocht
Doe een lampionnenoptocht op klaarlichte dag! Geef extra zaklampen mee, want je weet maar nooit!
Dansen
Als de muziek stopt ga je dansen. Staat de muziek stil, dan mag je niet bewegen. Wie wel beweegt is af!
Film kijken
We kijken naar de film van Spongbob over andersomdag of die van Winnie de Poeh. Natuurlijk zitten we daarbij ondersteboven, achterstevoren of we blijven staan…
Woordenfluistertje
Je kent vast wel het spelletje dat je een zin door fluistert en die fluistert het door naar de volgende. Het is altijd hilarisch om te horen wat de laatste van deze zin maakt: er klopt helemaal niets meer van. Dit moet dus andersom. Dus: we fluisteren een zin door, maar bij de laatste mag er geen enkel woord meer hetzelfde zijn als bij de eerste. Iedereen fluistert dus waarschijnlijk een eigen zin door. Maar dan is het nog altijd de kunst om geen enkel woord hetzelfde te hebben aan het einde.
Flesje poepen
Bij het originele spel heeft het kind een stok o.i.d. omgebonden gekregen en moet deze zonder handen in een bierflesje zien te krijgen. Nu staat echter een stok op de grond en het omgebonden flesje…moet inderdaad over de stok heen komen! Moeilijk!
Hindernisbaan
We nemen de hindernisbaan uiteraard achteruit. Maak het dus niet te moeilijk! Achteruit tijgeren is echt komisch of wat dacht je van achteruit hinkelen…
Speurtocht
Even nadenkwerk voor de uitzetter, maar dan heb je ook wat! Bij pijltjes naar links, gaan we naar rechts. Bij een pijl naar achteren, gaan we naar voren. En geef je raadsels erbij? Dan geef je het antwoord en de kinderen moeten de vraag erbij verzinnen!
Waterspelletjes
Is het mooi weer? Dan is water heerlijk om mee af te koelen. Leuke waterspelletjes kan je prima doen op een andersomdag: met winterkleding aan, uiteraard! Zorg dus voor sjaals, handschoenen en mutsen en laat de kinderen dat aandoen als ze elkaar gaan nat schieten…
Vader en moedertje spelen
Vader en moeder moeten kruipen en de kinderen maken de dienst uit. Laat de kinderen (zeker de kleintjes zullen dit leuk vinden) lekker vrij hun fantasie gebruiken! Voor de oudere kinderen kan je ook andere varianten bedenken wat je andersom kan naspelen. Leraar en leerling, bijvoorbeeld, of misschien hebben ze zelf een leuk idee. Je kunt er ook een soort wedstrijdje van maken. Ieder tweetal voert een toneelstukje op deze manier op en krijgen hier punten voor van de anderen. Aan het einde vertel je pas dat degene met de minste punten heeft gewonnen ;-)
Geen ja en nee zeggen
Iets vertellen waarbij je een bepaald woord niet mag zeggen, lijkt simpel maar valt vaak tegen. Nog moeilijker als je in iedere zin die je zegt een woord juist wél gezegd moet worden! Maar ja, zo doen we dat op andersomdag!

Bedankje

Tja, en dan het bedankje. Je snapt het al: dat is de uitnodiging! ;-)