Door het bezoeken van deze website gaat u akkoord met onze privacy voorwaarden.

Een puzzelrit als kinderfeest


Puzzelritten zijn leuk, voor jong en oud. Dus waarom zou je zelf geen puzzelrit maken voor het feestje van je kind? Met de allerkleinsten kan je deze wandelend doen, maar met de groten kan je er ook voor kiezen om te gaan fietsen. Natuurlijk zorg je voor leuke en/of spannende elementen!
 
 

Met elkaar of in groepjes

Maak je er gewoon een gezellig uitje van of stop je er ook een competitief element in (wat natuurlijk wel een element is van puzzelritten)? Het kan uiteraard allebei. Zorg voor begeleiding bij alle groepen. Natuurlijk voor de veiligheid, maar ook om bij het kwijtraken van de route verdwalen te voorkomen… Je weet maar nooit!

Wat is het doel?

Een puzzelrit kan de kinderen gewoon een rondje laten lopen of fietsen, maar uiteraard is het nog leuker als de route uitkomt bij een ‘geheime’ locatie. Een leuke plek waar de kinderen kunnen spelen of waar er gegeten gaat worden, bijvoorbeeld. Maak je gewoon een rondje, zorg dan wel voor leuke onderbrekingen, waardoor er ook nog gezellig gespeeld kan worden. Ideetjes zijn hierbij een picknick onderweg in het park en/of vraag bij een bekende of er ijsjes bij hem of haar opgehaald kan worden. Is het warm, dan kan je zorgen voor lekkere frisse pauzes, zoals een waterpistoolgevecht, bijvoorbeeld. Is het juist winter, dan is een warme chocomel bij oma in de warme keuken ook super.
 
 

Wel of geen opdrachten?

Een puzzelrit betekent vaak ook opdrachten doen. Natuurlijk pas je deze aan aan de leeftijd van de kinderen. Je kunt de route aangeven door de kinderen aanknopingspunten te geven. Ze moeten dan goed opletten onderweg. ‘Ga de hoek om bij de kabouter in de tuin ‘ of ‘Bel aan bij het huis met Janneke op het raam’ (poster  met de naam van de jarige). Zeker voor kleintjes is dit al moeilijk genoeg maar wel leuk om te doen. Meer opdrachten zijn dan eigenlijk niet echt nodig. Voor de groteren kan je extra opdrachten bedenken. Dan heb je ook meteen een wedstrijdelement. Welk groepje heeft de meeste opdrachten goed? Of welk kind? Je kunt vragen stellen over de omgeving, maar ook algemene kennisvragen. Of moeilijke sommen, die zijn ook vaak hilarisch. Maar je kunt ook hele andere opdrachten geven. Opdrachten die om een beetje lef vragen. Waarbij ze bijvoorbeeld aan een voorbijganger iets moeten vragen of aanbellen bij een huis (jij kunt een bekende natuurlijk vragen, maar dat weten zij niet…) en om een rol wc-papier vragen. Hoe maffer, hoe mooier!

Letters verstoppen

Als extra opdracht kan je ook letters plaatsen. Plaats deze bij huizen voor het raam of op lantaarnpalen. Als de kinderen alle letters  hebben, staat er een woord. Of je maakt het nog moeilijker en laat ze zelf een woord van de letters maken. Bij veel puzzelritten worden dit soort dingen als controlepost gebruikt, maar omdat er onder begeleiding gefietst of gelopen wordt, is dit op zich niet nodig. Toch kan je het aanduiden als een controlepost. Zo voorkom je ook smokkelaars onder de begeleiders.
 
 

Andere manieren

Zie je er tegenop om zelf een route met duidelijke opdrachten te maken? Op internet vind je hulpmiddelen, waarbij je bijvoorbeeld een route kan maken met GPS. En waarom zou je een GPS niet gebruiken en daarbij puzzelopdrachten geven? Als GPS kan je dan je telefoon gebruiken. Speurtochten zijn ook te koop bij diverse aanbieders.  Je kunt hier natuurlijk ook zelf nog extra opdrachten bij maken, waardoor  het meer het karakter krijgt van een puzzelrit. Want met een puzzelrit moet je toch vooral goed op de omgeving letten.
 
 

En de winnaar is?

Bepaal vooraf welke punten elke opdracht waard is en hoe je de tijd beoordeelt. Stel bijvoorbeeld een tijd in waarin de tocht te doen is. Hier geef je een bepaal aantal punten voor. Iedere vijf minuten langer zijn dan strafpunten. De groep met de meeste punten is dan uiteraard winnaar.